Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) liselere yerleştirmede bu yıl ikinci kez uygulanan ve isteğe bağlı girilen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 1 Haziran Cumartesi günü 2 oturumda gerçekleşti. Öğrenciler, sabah 09.30'da başlayacak sözel oturumda 50, 11.30'da başlayan sayısal oturumda ise 40, yani toplam 90 soru cevapladı.

Öğrenciler “Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Matematik ve Fen Bilimleri”,  derslerinden sınava girdiler. Sözel ve sayısal olmak üzere 2 bölümden oluşan sınavda öğrencilere sözel bölümde 50 soru için 75 dakika, sayısal bölümde ise 40 soru için 80 dakika verildi.

Bilfen Ortaokulları Bölüm Başkanlarının sınava giren öğrencilerden aldıkları bilgiler doğrultusunda hazırlanan LGS yorumları aşağıdadır:

SAYISAL SORULAR SIRALAMAYI BELİRLEYECEK

Bilfen Ortaokulları Türkçe Bölüm Başkanı – Sündüs DEMİRDAĞ TUNCER

OKU, DİKKAT ET, YORUMLA!

1 Haziran 2019 tarihinde uygulanan liselere giriş sınavının Türkçe sorularının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan örnek sorulara paralel olduğu görülmektedir. Türkçe sınavının en belirgin özelliği öğrencilerin üst düzey bilişsel becerilerini kullanmalarını gerektiren görsel okuma ve grafik yorumlama ile sözel mantık ve muhakeme sorularının ön plana çıkmış olmasıdır.

Sözlük kullanmayı alışkanlık hâline getirmiş olan, medya okuryazarlığı yapabilen, Türkçede sahip olduğu becerileri diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendirebilen öğrencilerin fark yaratacağı bir sınav olduğunu görüyoruz.

Sınavın A kitapçığı 5, 17, 18, 19 ve 20. sorularının öğrenciden verilen bilgiyi grafik ve görsellerle eşleştirip çıkarımlar yapmasını gerektiren ayır edici sorular olduğunu söyleyebiliriz.

2018’de ilk kez uygulanan LGS’den farklı olarak bu yıl bir metinden hareketle birden fazla sorunun çözümlenmesini gerektiren sorulara yer verilmediğini görüyoruz.

Dil bilgisi soruların ise doğrudan bilgi ölçmediğini, örnek sorularda olduğu gibi öncülde verilen bilgileri sorunun üzerinde yorumlayarak çözüme ulaşmayı gerektirdiğini görüyoruz.

Bilfen Ortaokulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı – Esra KIZILTAŞ

KAVRAM VE MUHAKEME GÜCÜNE DAYALI BİR SINAV!

1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşen LGS’de 8. sınıf öğrencilerimiz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı kapsamında toplam beş üniteden sınava girmişlerdir. Tüm ünitelerden soru sorulmuştur. “Kaza ve Kader” inancı ünitesinden 1, “Zekât ve Sadaka” ünitesinden 4, “Din ve Hayat” ünitesinden 1, “Hz. Muhammed’in Örnekliği” ünitesinden 3, “Kur’an-ı Kerim’in Özellikleri” ünitesinden 1 soru olmak üzere toplam 10 soru sorulmuştur. Sorular müfredata uygundur ve ağırlıklı olarak “Zekât ve Sadaka” ünitesiyle “Hz. Muhammed’in Örnekliği” ünitesinden sorular gelmiştir.

Sınav, orta ve zor seviyedeki sorulardan oluşmuştur. Sorular, okuduğunu anlamaya yöneliktir ve 8. sınıf müfredatındaki kavramları yoklamaktadır. Özellikle sorularda çeldiricilerin kuvvetli olduğu gözlemlenmiştir. Öğrencilerin muhakeme sorularını yapabilmeleri için iyi bir kavram bilgisine sahip olmaları beklenmiştir.

Bilfen Ortaokulları Sosyal Bilgileri Bölüm Başkanı – Havva GÜNEŞ

TARİHÎ TERİM VE KAVRAMLAR BİLGİNİN YAPI TAŞI

2019 LGS’de sorulan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi soruları 8. sınıf müfredatına ve öğretim programına uygundur. Sınavda yer alan sorularda verilen bilginin analiz edilerek öğrencilerin düşünme becerisi, alan ve kavram bilgisinin sorgulandığı görülmektedir.

Sınavda 5. ünite “Demokratikleşme Çabaları” ve 7. ünite “Atatürk’ün Ölümü ve Sonrası” ünitelerinden soru yer almamıştır. Sınavda harita okuma, grafik inceleme ve tablo yorumlama becerilerini ölçen sorulara yer verilmediği görülmektedir.

Genel olarak incelendiğinde derse özel terim ve kavramaları iyi bilen ve yorumlayan öğrencilerin başarılı olacağı bir sınavdır.

Bilfen Ortaokulları İngilizce Bölüm Başkanı – Mediha NARİN

KELİME BİLGİSİ VE DİKKAT BAŞARIYI GETİRECEKTİR

LGS’deki tüm sorular incelendiğinde soruların MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlandığı görülmüştür. Sınavdaki sorular tamamen MEB kitabı olan Mastermind ile uyumlu olarak hazırlanmıştır. Sınavda kelime bilgisi ve kazanımlar ağırlıklı olarak bu kitaba göre test edilmiştir. Ayrıca sınavda bazı okullara dağıtılan Upswing kitabında da yer alan ortak kelimelere ve kazanımlara rastlanmaktadır. Sınavda yoğun olarak öğrencilerin kelime bilgisi ve dikkatlerini ölçen sorulara yer verilmiştir. Bu sınav öğrencilerin okuduğunu anlama, verilen tablo, grafik ve görselleri yorumlayabilme becerilerini ölçen ve dikkat gerektiren sorulardan oluşmuştur. 10. ünite hariç tüm üniteler sınavda dengeli bir şekilde test edilmiştir.

Bu seneki sınavda sadece kelime bilgisi yeterli olmayıp aynı zamanda öğrencilerin okuduğunu anlama ve analiz yaparak sonuca ulaşma becerileri de ağırlıklı olarak ölçülmüştür. Farklı ünitelerdeki kelimelerin harmanlandığı ve aynı soruda test edildiği görülmüştür. Sınavda öğrencilerin seçeneklerde bulunan güçlü çeldiricilere dikkat ederek soruları yanıtlamaları beklenmiştir. MEB kitabında yer alan kelimelere dikkatli ve düzenli bir şekilde çalışan ve çok soru çözen öğrencilerin başarılı olabilecekleri bir sınav olmuştur.

Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı – Ali KESKİN

SINAVIN BELİRLEYİCİSİ YİNE MATEMATİK OLACAK

LGS’de matematik soruları kazanımlara uygun, açık bir dille hazırlanmıştır.  Birden fazla kazanımın birleştirilmesi ile oluşan sorular, yayımlanan örnek sorulara göre daha zorlayıcıydı. Sınavın güncel hayatla ilişkilendirilmiş, yoruma dayalı, birden fazla işlem gerektiren ve çeldiricisi yüksek sorulardan hazırlandığını görüyoruz. Soruların çözümünde alternatif durumların iyi değerlendirmesi gerektiğinden okuma anlama kısmında hızlı olunması gereken bir sınavdı. Konu dağılımına bakıldığında sınavda geometri konularına ait bazı kazanımlara yer verilmediği görülmektedir. Denklem kurma ve problem çözme becerisi yüksek olan öğrencilerin, başarılı olacağı bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

Bilfen Ortaokulları Fen Bilimleri Bölüm Başkanı – Yasemin DÜNDAR

SORULARDAKİ GÜÇLÜ ÇELDİRİCİLER AYIRT EDİCİ OLACAK

2019 LGS Fen Bilimleri sınavı kazanımlara uygun ve konu dağılımı homojen olan sorulardan oluşmuştur. Beklenen doğrultuda deney düzenekleri ile günlük hayattan farklı örnekleri içeren yorum gerektiren sorular ağırlıktadır. Ayrıca yıl içerisinde yayınlanan örnek sorular ile sınav soruları paralellik göstermiştir. Soru metinleri gereksiz bilgilerden uzak olup öğrencileri yormamıştır. Sorular sıradan olmayıp araştırılarak özenle hazırlanmıştır. Örneğin A kitapçığı 15.soru bilindik basit makine görseli dışında farklı bir kurgu ile hazırlanmış olup bu soruda öğrencilerden beklenen; öğrendikleri hareketli makaranın çalışma prensibini soruya transfer etmeleridir. Özellikle Fen Bilimleri sınavı seçeneklerdeki çeldiriciler çok güçlü olup öğrencileri sıralamada etkili olacaktır.