Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2020 yılı  bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"Yeni askerlik sisteminin hayata geçmesiyle çeşitli zorlukların  meydana geldiğine" yönelik söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Akar,  herhangi sürprizle karşılaşılmadığını, uygulamanın planlandığı gibi devam  ettiğini belirtti.

Terörle mücadelenin tamamen profesyonel personelle  gerçekleştirildiğini aktaran Akar, yapılan operasyonlar dolayısıyla hudutlara  yeteri kadar askeri personel takviyesinin yapıldığını aktardı. Alınan tedbirlerin  ardından Kıbrıs'ta da konuyla ilgili bir sorun yaşanmadığını dile getiren Akar,  "Kanun yürürlüğe girmeden önce TSK'de yükümlü olarak 217 bin 115 erbaş ve er  mevcudu vardı. Halihazırda 231 bin 921 yükümlü silah altında bulunmaktadır.  Dolayısıyla askerlik hizmetinin 6 aya düşürülmesiyle herhangi bir zafiyet söz  konusu değildir" diye konuştu.

"Uygulamaya yönelik bir sıkıntı yok"

Yeni askerlik sistemi ile bedelli askerlik uygulamasında düzenlemeye  gidildiğini anımsatan Akar, "Yeni kanun yürürlüğe girdiği tarihten şu ana kadar  20 bin 725 yükümlü bedelli askerlik için müracaat etmiş bulunuyor. Bunlardan 688  milyon civarında bedel tahsil edilmiş bulunuyor. 31 Aralık 2019'a kadar  müracaatların alınmasına devam edilecektir. Bu süreç devam ediyor. Uygulamaya  yönelik herhangi bir sıkıntı yoktur. Ocak 2020'den itibaren yükümlülerin askerlik  yapacakları birlik ile celp ve sevk dönemleri açıklanacaktır." bilgisini verdi.

Yeni kanun kapsamında hayata geçirilen yedek astsubaylığa yoğun ilgi  gösterildiğini de belirten Akar, vicdani ret konusundaki soru üzerine, mevcut  kanunlardaki ilgili maddelerini hatırlatarak, "Vicdani ret kavramıyla ilgili  yasalarımızda hüküm bulunmamakla birlikte konuya ilişkin herhangi bir çalışma da  yoktur. Vicdani ret kapsamında 82 milyonluk ülkemizde 2017'de 28 kişi, 2018'de 23  kişi, 2019 yılında ise bugüne kadar da 18 kişi müracaatta bulunmuştur" dedi.