TBMM, 2018 Haziran'ında, 2 yıllık ilahiyat önlisans programından mezun olanlara 4 yıllık ilahiyat veya eşdeğer alanlarda sınavsız lisans tamamlama eğitimi verdi.

Ancak, İlgili düzelmenin iptali için CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç ve 126 muhalefet milletvekili imzasıyla AYM'ye başvuru yapıldı. AYM Genel Kurulu, sadece ilahiyat önlisans mezunlarına ayrıcalık tanıyan ve YÖK Yasası'na "geçici 77. madde" olarak eknenen düzenlemeyi "eşitliğe aykırı" bularak, iptal etti.

Yasanın Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından YÖK konu ile ilgili duyuru yaparak kayıtları almaya başlamıştı. Bu kapsamda dini alanda eğitimlerini ilerletmek isteyenler ilahiyat önlisans eğitimi almalarının ardından üniversitelerde "İlahiyat ile İslami İlimler Fakülteleri"ne yerleşiyordu. YÖK kaynakları da geçen dönemde yapılan yerleştirmelerin yanı sıra, "Geçici 77. madde" ile 2019 ilahiyat lisans tamamlama kapsamında üniversitelere yerleştirilen ancak kayıt yaptıramayan adaylar için de Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararı ile 20 Eylül'e kadar ek süre tanındığını ve yerleştirme işlemlerinin tamamlandığını aktardı.