AK Parti Grup Başkanvekili Cahi Özkan, yüz binlerce kişinin merakla beklediği ceza infaz düzenlemesini TBMM'ye teslim etti. Özkan, düzenlemeye ilişkin TBMM'de bir de basın toplantısı düzenledi. Özkan yaptığı açıklamada, 70 madde olduğunu belirtti. Toplamda 90 bin kişinin düzenleme kapsamına girdiğini belirten Özkan, kapsam dışı suçları da tek tek açıkladı.

Tefecilik ve örgüt kurma suçlarının tavan ve taban sürelerinde artışa gidileceği de kamuoyu ile paylaşıldı. İşte AK Partili Özkan'ın infaz yasası ile ilgili açıklamaları:

70 MADDEDEN OLUŞUYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "70 maddeden oluşan teklifimizi tamamladık. İnfaz yasasında kadına şiddet, istismar, terör ve istismar dışarıda bırakılmıştır. Teklifte yapılan değişikliklerle ilgili görüşlerimizi paylaşacağız." dedi.

YÜZDE 50 CEZA DÖNEMİ

"Ceza infaz düzenlemesi ile süreler yeniden belirlenmektedir." diyen Özkan, "Kasten adam öldürme, uyuşturucu, terör, kadına karşı suçlar dışındaki suçlar 1/2 ceza sistemi üzerinden düzenlenmiştir." ifadelerini kullandı.

"Bazı suçlarda kamu düzenine verilen zarar göze alınarak cezaların artırılması öngörülüyor." diyen Özkan, tefecilik ve örgüt suçuna dikkat çekti. Özkan, "Toplumda büyük zarar oluşturan tefeciliğin cezası artırılacak. Amaçlı suç örgütü kuranların cezalarının tavan ve tabanını 2 yıl artırıyoruz." dedi.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE SÜRE ARTIYOR

Özkan'ın açıklamaları şöyle:

1 Temmuz 2016 öncesi işlenmiş denetimli serbestlik suçlarında süreyi 3 yıla çıkarıyoruz.

Kadınlar, yaşlılar ve anneler lehine de düzenlemeler yaptık. 0-6 yaş altında çocuğu bulunan ve kendine bakamayacak hastalığı bulunanlar için konutta infazı getiriyoruz.

Hakim teminatına bağlana iyi hal indirimi itiraz müessesine de açılıyor.

SORU-CEVAP

Kaç kişi yararlanacak?

Şuanda geçici ve kalıcı infaz düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 45 bin kişi bundan yararlanıyor. Ayrıca, salgın hastalık nedeniyle açık cezaevinden konutta cezaya geçecekler olanlarla birlikte bu sayı 90 bini buluyor.

Ne zaman görüşülecek?

"Perşembe günü Adalet Komisyonu toplanır. Gelecek hafta başında da bir aksilik olmazsa Genel Kurul'da görüşeceğiz. Diğer partilerin görüşlerini önemsiyoruz."

Açık cezaevindeki izin durumu nasıl olacak?

"Kovid-19 kapsamında yapılan izin düzenlemesi var. Açık cezaevinde var olan izin müessesinin kapsamını genişletiyoruz. Açık cezaevinde kalanlar 2 ay izinli sayılacak. Kapalıda olup da açık cezaevine gelenler de bunlardan yararlanacak. İzin hakları şu anda da yasal olarak var. Denetimli serbestlik ve şartlı tahliye sürelerinde bir hukuka aykırı davranışta bulunurlarsa cezalarını yatmak için geri geleceklerdir. Sıkı şekilde takip edilecekler."

İstisna olan suçlar tüm düzenlemelerde kapsam dışında olacaklar.

UYUŞTURUCU, İSTİSMAR VE TERÖR SUÇLARI KAPSAM DIŞI

AK Parti ve MHP, cezaevlerini rahatlatacak olan infaz düzenlemesinde oldukça hassas davrandı. Uyuşturucu, terör ve istismar suçları kapsam dışı bırakıldı. Bu suçlarda kesinlikle bir indirim olmayacak. Kadına şiddet suçunda da bir indirim gerçekleşmeyecek.

A Haber muhabiri Levent Eke'nin aktardığına göre yasa ile birlikt cezaevlerinin 3'te 1'i boşalacak.

ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL: KORONA YOK

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, cezaevlerinde hijyen önlemlerinin en üst seviyede alındığını, görüşmelerin durdurulduğunu, çalışanların bilgilendirildiğini söyledi. Gül, cezaevlerinde herhangi bir koronavirüs vakasının olmadığını da duyurdu.