Yıllık izne hak kazanılması ile kullanılabilecek yıllık iznin süresi, Devlet memurlarının hizmet sürelerine bağlı olarak değişebilmektedir.

Yıllık izin ve süresi

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olan Devlet memurlarının yılda 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olan Devlet memurlarının ise yılda 30 gün süreyle yıllık izin hakkına sahip olacaklarını hükme bağlamıştır.

Bu düzenlemeye göre, Devlet memurlarının yıllık izne hak kazanabilmesi, bir yıllık hizmet süresi sonunda mümkün olmaktadır.

Yıllık izin süresinin belirlenmesine esas olan hizmetler

Kamu kurum ve kuruluşlarında hangi statüde olursa olsun geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık seviyelerinin belirlenmesinde değerlendirilen (askerlik süresi, bazı sektörde geçen sürelerin bazıları gibi) hizmet süreleri, yıllık izin hesabında dikkate alınmaktadır.

Yıllık izin süresinin belirlenmesinde esas alınacak hizmet sürelerinin belirlenmesinde, aday memurlar ile asil memurlar hakkında aynı uygulama yapılmaktadır.

Aday memurun yıllık izne hak kazanması

Devlet memuriyetine ilk defa girenler, en az 1 yıl ve en çok 2 yıl olmak üzere aday memur olarak görev yapmaktadırlar. Aday memurlar;

-Bir yıllık hizmet sürelerinin dolduğu tarihte (adaylıkları kalksın ya da kalkmasın), içinde bulunulan yıla ait (takvim yılı) yıllık izin hakkını kazanırlar. Bir önceki takvim yılı içerisinde göreve başlamış olsalar bile, o yıla (önceki yıla) ait izin hakları bulunmaz.

-Aday memurlukta geçirdikleri süreler ile varsa daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir statüde geçirmiş oldukları süreler veya askerlikte geçirdikleri süreler ya da kazanılmış hak aylığında sayılabilecek türdeki özel sektör hizmeti süreler toplamının bir yıl olması durumunda, (adaylıkları kalksın ya da kalkmasın), içinde bulunulan yıla ait (takvim yılı) yıllık izin hakkını kazanırlar. Öykle ki; daha önceki hizmet sürelerinin en az bir yıl olması durumunda, aday memur olarak göreve başlama tarihinde o yıla ait izin hakkına kavuşmaları mümkün olacaktır.

-Yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilecek hizmet süresi toplamı 10 yıldan fazla olan aday memurun 30 gün, hizmet süresi toplamı 1 ila 10 (on yıl dahil) yıl arasında olan aday memurun ise 20 gün yıllık izin hakkı olacaktır.

-Yıllık izne hak kazanan aday memur, bu izninin bir kısmını ya da tamamını yıllık izne hak kazandığı yıl içinde kullanabileceği gibi bunları izleyen takvim yılında kullanmak üzere de aktarabilir. İzlen yıla ait izin hakkına ise ilgili yılın 1 Ocak tarihinde hak kazanır.