Haklı nedenle işten ayrılırken veya patron çıkışınızı verdiğinde haklarınızı bilmenizde fayda var. Bunlardan bir tanesi de ‘ihbar tazminatı’. Çoğu kişi bu tazminatı gözardı eder. İhbar da tıpkı kıdem tazminatı gibi işçinin güvencesidir. Peki nasıl alınır? Ne kadar ödeme yapılır? Hem ihbar hem kıdem tazminatı alınır mı? Anlatalım. Yasaya göre; işveren işçisini işten çıkarmadan önce bunu işçisine bildirmek zorunda.

1.5 MAAŞA KADAR

Bildirim, çalışma süresi 6 aydan kısaysa (1 gün dahi olsa) 2 hafta, 6 ay ile bir buçuk yıl arasındaysa 4 hafta, bir buçuk yıl ile 3 yıl arasındaysa 6 hafta, üç yıldan fazla olursa 8 hafta önce yapılmalı. 5 yıllık işçiye “Eşyalarını hemen topla git” denemiyor. Sözleşmeyi bugün fesheden işveren 8 hafta daha işçiyi çalıştırmak zorunda. Bu 8 haftalık süreye ‘ihbar süresi’ deniliyor. Patron işçinin bir dakika dahi orada kalmasını istemeyebilir.

İSTİFA EDEN ALAMAZ

İşveren 5 yıllık işçisini hemen işten çıkarmak isterse, 8 haftalık ücreti ‘peşin’ ödemek zorunda. Bu paraya ‘ihbar tazminatı’ deniyor. İşveren buna ek olarak kıdem tazminatı da öder. İşçi de patronu yüzüstü bırakıp ‘Ben gidiyorum’ diyemez. Patronun, 1 yıllık işçisine istifa ettiği gün, ‘Yerine adam bulana kadar 4 hafta çalış’ deme hakkı var. İşçi çalışmazsa 4 haftalık ücreti öder, kıdem tazminatı da alamaz.

SÖZLEŞMEDE DENEME SÜRESİ YAZIYORSA

İhbar tazminatına hak kazanmak için sözleşmedeki şartları bilmekte de fayda var. Bazı iş sözleşmelerinde deneme süreleri yer alır. Örneğin 2 aylık deneme süresi içerisinde işten çıkarılanlar maalesef ihbar tazminatına hak kazanamıyor. Bir ayrıntıyı da unutmamakta fayda var. Yeni kurulan ve ilk kez işçi çalıştıracak bir işyeri değilse, sigorta girişinin işe başlamadan önce yapılmış olması zorunlu. Yani 1 gün çalışan, ‘Sigortam daha yok, tazminat alamam’ diye düşünmesin. (Posta)