FİDAN BUDANMADAN MEYVE VERMEZ(Eğitim Sorununa Bakış)

Eğitim, üzerinde en çok durulması gereken konu!

15 yıllık Ak Parti iktidarında Cumhurbaşkanımız dahil herkesin hemfikir olduğu şey, eğitimde bir türlü istenilen başarının yakalanmamış olması.

Yollar yaparsınız, köprüler, havaalanları yaparsınız, sağlıkta dünyaya parmak ısırttıracak gelişmelerle çağ atlayabilirsiniz.

Tüm bunlar iyi bir ekonomi yönetimi ile başarılır.

Ama eğitim öyle değildir. Son teknoloji kullanarak, ücretsiz ders kitabı dağıtarak, öğretmen maaşına zam yaparak sadece kaportayı yenilersiniz, motoru değiştirmek şart.

Eğitim sorunu denilince herkes olaya farklı yerden bakıyor.

Öğretmen, öğrenciyi,

Okul yöneticileri öğretmeni,

Veliler okulu tümden,

Muhalif veliler veya eğitimciler de hükümetin eğitim politikasını eleştiriyor.

Öğrenciler? Onlar halinden memnun. Sınıfta kalma yok, disiplin yok, kılık kıyafet yasağı yok, cep telefonuyla derslere girebiliyorlar, öğretmene, okul yöneticilerine çemkirme konusunda ileri düzeyde başarılılar, veli baskısı yok, erişemedikleri materyal de yok…

Durumdan rahatsız olanları rahata kavuşturmak, durumdan şikayetçi olmayanları rahatsız etmek bu kötü gidişata bir nebze de olsun olumlu katkı sağlayabilir mi, ne dersiniz?

Öğretmene performans sistemi, öğretmeni hizmet içi eğitime tabii tutmak, nitelikli yönetici seçmek gibi projeleri ayrıca düşünürüz de, öğrencilerin durumunu ele alalım bir an önce…

Sınıfta kalmanın olmadığı, devamsızlıktan kalmanın olmadığı, sınıfta her türlü lakaytlığın yapıldığı, öğretmenin üzerine velinin salındığı, ders çalışanla çalışmayanın arasında herhangi bir farkın olmadığı, değerler eğitiminin akademik eğitim önüne geçmediği günümüzde, dünyanın en iyi eğitim sistemini getirsen hiçbir işe yaramaz.

En donanımlı akademisyenlerle senelerce kafa yorsan her okuldan birkaç öğrenciyi ileriye taşıyabilirsin ama geride büyük bir tortu kalır.

Eski medrese öğrencileri şimdi herhangi bir okula gelse eminim şaşıracak, hayrete düşecektir.

Hababam sınıfı filmleriyle yetişen çocuklardan adam akıllı verim alınması mümkün değildir.

Eğitimin kalitesinin artırılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığına düşen en öncelikli görev öğrencileri ciddi anlamda disiplin altına alması gerekiyor.

Tarlaya dikilen fidanı budamadan o ağaçlardan verim almaya çalışmak olsa olsa iş bilmezliktir.