Öğrencilerimizin kitaplarını aylık olarak tüm dersleri içerecek şekilde fasikül olarak basamaz mıyız? Tüm kitapları her gün okula götüren öğrenciler için büyük bir kolaylık olmaz mı? Bunu düşünmek de yapmak da uygulamak da harbiden zor iş değildir. Nihayetin bu durum Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2016-2017 için Örgün eğitimden yararlanan 17 milyon 588 bin 958 öğrenciyi ilgilendirmektedir.

 

Öğrencilerimizin 7 yaşında okula başladığı bir gerçektir. İlkokula gelen bir öğrenci çantasına Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi ya da Tarih, Coğrafya, Biyoloji kitaplarının yanı sıra bu Öğrenci Çalışma Kitapları, ders defterleri, kalemlik, beslenme çantası, suluk gibi birçok materyali çantasına yerleştirmek zorunda kalıyor. Aylık olarak hazırlanacak fasiküllerle bu ağırlık doğal olarak düşecektir. Çantalarda ağırlık azalacak, daha kullanışlı bir ders kitabı oluşacak ve her öğrenci aradığını daha çabuk bulabilecektir. Diğer yandan herhangi bir sebeple müfredatın ya da ders kitabının herhangi bir konusunda değişiklik yapıldığı takdirde bütün bir kitap değil sadece o fasikül değiştirilerek ayrı bir tasarruf sağlanmış olacaktır. Fasikül halinde olan tüm kâğıtların geri dönüşme katkısı da aylık olarak takip edilerek geri dönüşüme kazandırılması da sağlanabilecektir. Eğitimde denenmeyen sistem kalmamışken bunu neden denemeyelim ki? Nedir Ders kitaplarındaki bu ısrarımız?

 

Milli Eğitim Bakanlığı Ücretsiz Ders Kitapları Projesini, 2003-2004 öğretim yılından itibaren İlköğretim Kurumlarında, 2006-2007 öğretim yılından itibaren ise Ortaöğretim kurumlarında uygulamaktadır.  1 Eylül 2006 tarih ve 26276 sayılı Resmî Gazete yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te kitapların fasikül olarak basılması konusu Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca değerlendirilmiş ve "Ders Kitabı: Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında kullanılmak üzere, içeriği öğretim programları doğrultusunda hazırlanmış, GEREKTİĞİNDE FASİKÜL HÂLİNDE DE ÜRETİLEBİLEN BASILI ESERİ," şeklinde yapılan değişiklik ile hukuki alt yapısı oluşturulmuştur. Fakat uygulama aşamasına geçilmemiş son olarak 14 Ekim 2015 tarih ve 29502 sayılı Resmî Gazete yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 4. Maddesinin E Bendine göre Ders kitabı: “Kurulca, örgün ve yaygın eğitim ve öğretim kurumlarında okutulması uygun bulunan kitabı” olarak tekrar değiştirilmiştir. Aynı maddenin N Bendinde ise Öğrenci çalışma kitabı: İlgili eğitim ve öğretim programlarında yer alan kazanım ve açıklamalar doğrultusunda, dersin öğrenilmesini kolaylaştıracak, öğrencilere yardımcı olacak çeşitli örnek, alıştırma, işlenen ünitelerle ilgili internet adresleri, okuma kaynakları ve diğer etkinlikleri kapsayan, yaprakları ayrı ayrı da kullanılabilen basılı/PDF formatında eser ile üniteleri görsel ve işitsel yönden destekleyen kaset, disket, CD gibi elektronik kayıt ortamlarını kapsayan seti.” İfadesi mevcuttur. Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı “Eğitimde FATİH Projesi” kapsamında Okullara Tablet Dağıtımına geçilmiştir. Öğrenci ve Öğretmenlere temin edilecek Tablet bilgisayarlarda, yazılım ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) yüklü olacak, Öğretmenlerin akıllı tahtalarla etkileşim içinde ders işlemesine ve öğrencilerle sınav, ödev, proje gibi veriler paylaşmasına imkân veren etkileşimli sınıf yönetim yazılımı da bu tabletlerde yer almaktadır.

 

Elbette çağın yeniliklerine ayak uydurmalıyız, teknolojiyi takip etmeliyiz ama kitaptan kopamadığımızın bilinciyle de hareket etmeliyiz. Çantasında 5-10 kilo ağırlık taşıyan, 5-10 çeşit kitapla her gün okula giden bir nesil yerine daha pratik çözümler üretmeliyiz. Kitaplar kaç yılından beri böyle basılıyor ve yıllar geçse de böyle mi basılacak? Öğrencilerimizin kitaplarını aylık olarak tüm dersleri içerecek şekilde fasikül olarak basamaz mıyız? Tüm kitapları her gün okula götüren öğrenciler için büyük bir kolaylık olmaz mı? Bunu düşünmek de yapmak da uygulamak da harbiden zor iş değildir.

 

Durdu Mehmet GİRGEÇ

Kamudanhaber.net

 

 

- - - -