Sigorta başlangıç tarihi 9 Eylül 1999'dan önce olanları ve emekli olmak için gereken prim günü ve sigortalılık süresi şartını sağlamış olsa dahi yaşından dolayı emekli olamayanları kapsayan çalışmada yavaş yavaş sona geliniyor.

Geçtiğimiz gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen teklifte yaş sınırı aranmayacak. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek. Süre sınırı olmaksızın, şartları yerine getirenler de emeklilik hakkı kazanabilecek.

EYT ile ilgili son gelişmeleri AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, aktardı. Akbaşoğlu,  salı günü Genel Kurul'a gelecek çalışmanın aynı gün yasallaşmasını öngördüklerini belirtti. 

EYT'lilerin maaşlarına ilişkin son açıklama da SGK Başkan Vekili Kürşad Arat'tan geldi; “Bu yıl EYT ile 2.2 milyon kişi emekli olabilecek. Bu kişilerin maaşları ileri bir tarihte bağlansa bile 1 Mart’tan itibaren hesaplanarak yatırılacak” 

EYT teklifi Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiği tarihte başvuruları alınmaya başlayacak.

E-devletten emeklilik başvuruları nasıl yapılacak?

Başvuruda bulunmak isteyenler sistem üzerinden gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi seçeneği işaretlenecek. Tahsis talep türünde ise yaşlılık aylığı seçilecek. SSK kapsamında aylık talep edecekler 4A SSK, Bağkur kapsamında aylık talep edecekler 4B Bağkur şıkkını işaretleyecek. Banka bilgileri de seçildikten sonra başvuru tamamlanacak.

EYT'lilerin maaşları ne kadar olacak?

Son zamanlarda sık sık tartışma konusu olan maaş konusu ile ilgili son açıklama yine AK Parti Grupbaşkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan geldi.

Akbaşoğlu, ''EYT’liler az maaş alacak iddiası çarpıtmadır. EYT’lilerin daha az maaş alma durumu söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız paylaştı. En düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira. Bunun altında kimse maaş almayacak. Bu konuda farklı bir değerlendirme doğru değildir.'' diye konuştu.