EN İYİ HEDİYE KİTAP DEĞİLDİR (Öykü)
(Öğretmenler Gününe Özel)
En iyi hediye kitaptır demiştim öğretmenler gününden önce. Pahalı hediyeler almayın, kitap dışında asla hediye almayın bana, diye de eklemiştim. 
Öğretmenler zaten sizlere eğitim verirken karşılığını devletten maaş olarak alıyorlar o yüzden hediye ile değil, size öğretilenleri hayatınıza tatbik ederek bizlerin emeğine karşılık vermiş olursunuz diye devam ettirmiştim sözlerimi. 
Maksadım belliydi. Hediye kavramını hayatlarından çıkarsınlar, illâ hediye alacaklarsa o da kitap olsun istemiştim.
Öğrencimin biri itiraz etti. 
Öğretmenim hediye almak bizim sizi düşündüğümüzü göstermez mi? 
Evladım ben, beni düşüneni anlayacak kapasitedeyim herhangi bir araca gerek yok, dedim. 
Bir diğeri, 
Öğretmenim hediyeleşmek sünnettir, dedi. 
Evladım yüzlerce sünnet var binlerce farz var hele önce onları yerine getirin sıra hediyeye gelmese de olur kaldı ki ben o sünneti kitap hediye ederek ifa edin diyorum zaten, dedim. 
Bir diğeri, 
Öğretmenim, dostluklar pekişir hediye alarak dedi, 
Hediye ile pekişen dostluk bırak gevşek kalsın, sağlam insan hediyeye aldanmaz dedim. 
Hem bu sözler hediye bekleyen görgüsüz, hediye alarak yaranmaya çalışan tiplerin sürekli dile getirdiği sözler, bunlara aldanmayın, dedim. 
Peygamber Efendimizin 'Hediyeleşmek sünnettir' hadisi de, hediye olmadan insanlara sıcak davranmayacak tiplere bir öğüdüdür, bırakın onlar hediye alsınlar birbirlerine, dedim. (Tabi burada demek istediğimi kimse anlamadı, hâlâ da öyle)
Öğretmenler günü sabahı öğrencimin bir tanesinin, bana alacak kitap parası bulamayıp da dedesinin evdeki 'Hac Rehberi' kitabını hediye olarak getirdiği gün nefret ettim hediye kavramından...
Hediye bekleyen ve hediye verenlerden de soğudum, benim hediyeye bakış açımı bildikleri halde bana hediye alanlardan da... 
İstemem yan cebime koy dediğimi düşünen ve beni de kendisi gibi zannedip hediye almakta ısrar edenlerden de soğumaya devam ettim. 
Hediye dedikleri zaman aklıma yalnızca Hac Rehberi kitabı gelir ve aklımdan gitmez o çocuğun yüzündeki ifade... 
Ne çok sevinmiş gibi yapmış, ne çok mutlu olmuş gibi yapmış çocuğa sımsıkı sarılmıştım. 
Sarılma dışındaki tepkilerim tamamen yapmacıktı...
Ve en iyi hediye kitaptır cümlesini bir daha kullanmadım öğrencilerime... 
Şımartılmayı bekleyen kocaman olmuş öğretmen varsa onlara alın ne alacaksınız, onların egosunu tatmin edin, onların ruhunu okşayın diyeceğim de, 
Öğretmenlik mesleğini gerçekten içselleştiren hiçbir öğretmenin şımartılmayı istediğini zannetmiyorum. 
Bir öğretmenin en mutlu olduğu zaman, öğrencilerinin iyi okullarda okuyup iyi meslekler edindiği an değil, 
Geleneklerimize bağlı, dürüst, değerlerimizi taşıyan ve toplumda örnek şahsiyet olarak gösterilen öğrenci yetiştirmiş olduklarına şahit oldukları zamandır. 
15 Temmuz'da vatanını korumak için meydanlara koşup, tankların önünde elif gibi dimdik duran, kurşuna kafa atan nesil yetiştiren ve kesinlikle kimseden mendil dahil hiçbir hediyeyi kabul etmeyeceğini önceden beyan eden öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum. 
M'S