Devlet, yıllardır bütçeden en büyük payı eğitime ayırıyor. Derslik yapıyor, akıllı tahta ve tablet dağıtıyor ama eğitimde istenilen başarı bir türlü elde edilemiyor. Devletin istediği neslin yetiştirilemediği konusunda Devlet büyükleri ile vatandaşlar hemfikir. Bu sorunu çözmek için  bütçeden her yıl daha çok para ayrılıyor ama sonuç yine değişmiyor.

Düşünün ki bir milli sporcunuz var ve ayakları yara olduğu için koşamıyor. Devlet olarak ona iyi koşması için daha pahalı bir koşu ayakkabısı alıyorsunuz.  Tabi sporcu yine koşamıyor. Sonra daha çok para harcayıp antrenman yaptığı tesisi yeniliyorsunuz ama sporcu yine koşamıyor çünkü ayakları yara içinde. Onu tedavi ettirmek yerine Devlet olarak daha çok bütçe ayırmaya karar vererek yola devam ediyorsunuz…

Bir öğrenci düşünün sınavda yeterli başarıyı elde edememiş. Devlet sorunu çözmek için oturduğu sırayı değiştiriyor ve yeniden sınava alınıyor, sonuç yine kötü. Sınavın şeklini, soru sayısını değiştiriyor, tabletle sınav yapıyor sonuç kötü. Devlet daha güzel  sınıflar daha güzel okullar inşa ediyor ve öğrenciyi  burada yine sınava alıyor, sonuç değişmiyor.

Eğitimde niteliğin artmasında fiziksel koşulların elbette etkisi vardır ancak eğitimdeki temel sorun bu değildir. Devlet büyüklerimiz artık bunu görmelidir.  Bütçeden daha fazla pay ayırarak eğitimdeki nitelik sorununu çözeceğimizi düşünmek son derece yanlıştır.

Nitelikli öğrenci için nitelikli öğretmen şart

27 yıllık mesleki tecrübeme dayanarak eğitimdeki nitelik sorunun çözümünün öğretmen niteliğini artırmaktan geçtiğini sürekli ifade ediyorum. Başarının sırrı öğretmendir. Öyle idealist öğretmenlerimiz vardır ki gittikleri derme çatma okullarda  öğrencilerine en iyi eğitimi vermekte, öğrencilerini bilgi, beceri ve değerler açısından son derece güzel yetiştirmektedirler. Bu öğretmenlerin başarı için tablete, akıllı tahtalara ihtiyaçları yoktur. Onlar gecelerini gündüzlerine katarak araştırır, bulur, üretir yoku var eder ve görevlerini hakkıyla yerine getirirler. O yüksek seciyeli öğretmenler, öğretmenliği bir hayat tarzına dönüştürerek öğrencileri için var olurlar.

Onlar, sadece bilgili öğrenciler yetiştirmekle kalmaz, sevgiyi, saygıyı, fedakarlığı, merhameti, paylaşmayı, azimli olmayı, cesareti, adaleti,  yurdunu sevmeyi de öğrencilerin özüne bir nakış gibi işlerler.

Bu öğretmenlerimiz yaptıkları örnek çalışmalarla da diğer meslektaşlarına ilham kaynağı olurlar.  Onlar aynı zamanda birer eğitim lideridir.

Devlet olarak eğitim sorunlarını çözmek istiyorsak öncelikle öğretmen nitelik sorununu çözmemiz gerekiyor. Çünkü yukarıda tarif ettiğim idealist öğretmenlerimizin sayısı fazla değil.