Çizgi filmler, Çocukların olduğu kadar yetişkinlerinde çok sevdiği birer eğlenme ve gülme programlarıdır. Hemen hemen birçoğumuzun severek izlediği çizgi filmleri vardır. Aradan yılar geçse de hiç unutamadığımız, bizi heyecanlandıran ve devamını seyretmek için 1 haftayı iple çektiğimiz çizgi filmlerimiz?

            Sürekli değişen, gelişen, ilerleyen teknoloji ve zaman içinde tüm film sektöründe olduğu gibi çizgi filmlerde de birçok değişiklik oldu. Nasıl mı? Daha çok cinselliğin ve saldırganlığın ön planda olduğu çizgi filmler ve bilgisayar oyunları Reytingler kırmaya başladı. Yani daha çok albenisi olan ve çocuklarca çok seyredilen filmler haline geldi. Yetişkinleri bir kenara bırakırsak çizgi filmlerle daha çok hasır neşir olan çocuklarımızdır. Özellikle 3-12 yaş arası çocuklar için yemek içmek gibi zevkli bir eğlencedir çizgi film seyretmek? Çizgi filmleri çok iyi takip eden ve araştırma yapan bir eğitimciyim. Yirmiye yakın çizgi filmi ve bilgisayar oyununu tahlil ettim. Yaklaşık 6 aydır bunun üzerine araştırma yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Ve maalesef çizgi filmlerde iki ana temanın hep ön planda olduğunu gördüm.


                                             Birincisi, şiddet ve saldırganlık
                                             İkincisi, gizliden gizleye verilen cinsellik


Bu iki ana tema bize S.Freud?un kuramını hatırlatıyor. Freud?a göre insanoğlunun doğuştan getirdiği iki kuvvetli eğilim vardır. Bunlar: cinsellik ve saldırganlıktır. Film sektörü bu kuramı gerçekten çok iyi biliyor. Bu iki ana etmeni, tüm filmlerde olduğu gibi çizgi filmlere de çok güzel aktarmışlar. Ülkemiz açısından üzücü olan durum ise: Kendi izlediğimiz ya da çocuklarımıza izlettiğimiz dizilerde ve filmlerde, bilinçaltımıza saldırganlık ve cinsellik temalarının kazınmasıdır. Burada esas tehlike ise, bu filmlerle çocukların muhatap olmasıdır. Genç dimağlar, bu tehlikeden ister istemez etkilenmektedirler. Yapılan araştırmalara göre özelikle cinsellikle erken yaşlarda tanışan gençlerin bunalıma girmeleri, çocuk yaşta sayılacak kızların hamile kalması bunlara küçük bir örnektir.
Son olarak Cem Yılmazın dediği gibi eğitim şart. Bu eğitimin en önemli saç ayağı ise aile, okul ve öğretmendir. Bu üç kuruma her zaman çok iş düştüğü unutulmamalıdır. TV programlarındaki filmlere ve bilgisayar oyunlarındaki çizgi filmlere dikkat edilmeli ve şecici davranılmalı… Evet, biliyoruz ki, içinde yaşadığımız yüzyılda teknolojiden kaçış ya da teknolojiye sırt çeviriş olamaz. Gerçeğin ve hayalin ne olduğu, çocuklara yaşlarına uygun olarak anlatılmalı, üzerlerinde otokontrolü iyi kurmalıyız. Çocuklarımıza, saatlerce izledikleri bir çizgi filmin veremeyeceği bir haz olan? SEVGİ? Mucizesini, ancak bizler verebiliriz.