Ek Ders Ücretleri ve Hesaplama Süreci

Ek ders ücretleri, 2023 yılı Ocak-Haziran dönemi için %20 gelir vergisi dilimine göre belirlenmiştir. Kadrolu öğretmenler için 1 saat gündüz ek ders ücreti net olarak 48,12 TL, sözleşmeli öğretmenler için ise 41,32 TL olarak uygulanacaktır.

Ek ders ücreti hesaplaması, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 176 ıncı maddesi tarafından düzenlenmiştir. Hesaplama formülü olarak, gündüz 1 saatlik ek ders ücreti = 140 Gösterge Rakamı x Maaş Katsayısı, mesai saatleri dışında ve tatillerde ek ders ücreti ise 150 Gösterge Rakamı x Maaş Katsayısı şeklinde belirlenmiştir. Ücretlerden gelir ve damga vergisi düşülecektir. Sözleşmeli öğretmenler için ise brüt ek ders ücretinden ayrıca %14 oranında SGK kesintisi yapılacaktır.

Artırımlı ek ders ücreti ödenen durumlar

Milli Eğitim Bakanlığı’nda görevli yüksek lisans ve doktora yapmış öğretmenlere, ek ders ücreti sırasıyla %7 ve %20 artırımlı ödenecektir. Aynı şekilde, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim gördüğü kurumlardaki öğretmen ve yöneticilere de %25 fazlasıyla ek ders ücreti ödenecektir.