“1’e 1000 Projesi”, her okula eğitim bilimleri alanı ile ilgili basılmış kitaplardan oluşan bir kitaplık kurma projesidir. 1 kitapla 1000 değer yaratma esasına dayanır.

Proje 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı bünyesinde başlatılan bir projedir. Proje kapsamında, fakültemizin Eğitim Bilimleri Bölümünde görev yapan öğretim üyelerinin yazarı oldukları ya da kitaplıklarında fazla olan kitapları bir okula bağış yapıp “Eğitim Bilimleri Kitaplığı” oluşturma talebimize, olumlu cevap vermeleri ile başladı. Kısa süre içerisinde çok sayıda kitap bağışı yapıldı. Bu kitaplar, Eğitim Bilimleri Kitaplığı kurmak istediğimiz okula teslim edildi. Okul yönetimi, kitaplığı öğretmenler odasına koydu. Öğretmenler, ihtiyaç duydukları konulardaki kitapları alıp okumaya başladılar. Kitaplıkta, sınıf yönetimi, eğitim psikolojisi, ölçme ve değerlendirme, gelişim psikolojisi, program geliştirme, öğretim ilke ve yöntemleri gibi onlarca kitap yer aldı.

Eğitim Bilimleri Kitaplığı projesinin okullarda öğrenen örgüt kültürü yaratması ve hayat boyu öğrenme sürecine katkıda bulunmasından dolayı, projeyi genişletmek amacıyla, Gazi Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Öğrenci Topluluğu (GÜEYDET) üyeleri yardım kampanyası yaparak farklı bir okula daha benzeri kitaplık kurmaya karar verdiler. Bu süreçte, okulda öğretmenlerin ve okul yöneticilerin doğrudan ihtiyaç duyacakları kitapların seçilmesine özen gösterildi. İkinci okulla ilgili çalışmalar halen daha devam etmektedir.

GÜEYDET üyeleri ile yaptığımız beyin fırtınasında bu projeyi ulusal düzeyde yaygınlaştırılabileceğimiz kanaati oluştu. Bu bağlamda her İl Milli Eğitim Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü ve okul müdürü sürece destek olup, kampanyayı başlatabilirdi. Her okul kendi Eğitim Bilimleri Kitaplığı’nı oluşturabilirdi. Bu aşamada projenin ekonomik açıdan getireceği ek maliyet sorunu ortaya çıktı. Bu sorunu çözmek için, yardım kampanyası, sponsor bulma ve Kalkınma Ajanslarına proje sunma gibi farklı seçenekler gündeme geldi. Bir kitaplığın en yüksek maliyeti 2000 TL civarındadır. Okula 1 bilgisayar eksik alınarak okula Eğitim Bilimleri Kitaplığı kurulabilir.

Eğitim kitaplarından, Eğitim Fakültelerinden yeni mezun olan öğretmenler haberdar olmalarına rağmen, meslekte kıdemli olan öğretmenler, yeterli bilgiye sahip değildirler. Ayrıca, eğitim alanındaki yeni gelişmeleri takip etmede de sorun yaşamaktadırlar. Bu kitaplığın kurulması ve güncellenmesi ile okulların farklı bir sinerjiye ulaşacağını beklemekteyiz. GÜEYDET olarak süreçte yapılacak olan her türlü projeyi destekleyeceğiz. Okulların güçlü bilgi rezervine kavuşması için bu uygulamanın gerekli olduğuna inanıyoruz. Kitaplıkta ilerleyen dönemlerde eğitimle ilgili kişisel gelişim ve dergilerin öğretmenler odasına girmesi gerektiği kanaatindeyiz. Öğretmenler odasının gündeminin, okuldaki eğitimin kalitesinin en önemli göstergesi olduğunu düşünüyoruz.

Eğitim Bilimleri Kitaplığı kurmak için 1’e 1000 Projesine Milli Eğitim Bakanlığı destek olabilir. Destek kapsamında okullara ayni ya da nakdi yardım yapabilir. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde tavsiye amaçlı yazı gönderebilir. Ulusal düzeyde bilgiye ulaşmanın önündeki maddi ve maddi olmayan engeller kaldırılabilir.